Zajednička fabrika prečišćavanje otpadnih voda

Bez autora
Feb 13 2011

Opštine Bratunac i Srebrenica u Republici Srpskoj /RS/ i Ljubovija u Srbiji učestvovaće u izgradnji zajedničke fabrike za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji Stara Ljubovija, pored rijeke Drine. Ove opštine obezbijediće pet odsto sredstava za projekat ukupne vrijednosti od osam do 10 miliona KM, koji biti realizovan uz podršku Vodoprivrede Srbije i Republičke direkcije za vode RS. Ovakve projekte podržava EU, preko IPA fondova, sa kojima je Vlada Srbije već obavila pregovore i koji su spremni da podrže izgradnju te fabrike. Ova tri grada su međusobno udaljena oko 15 kilometara i postoji ekonomska opravdanost zajedničkog rješavanja pitanja prečišćavanja otpadnih voda, što nijedna od ovih opština ne bi mogla sama da finansira, a pojedinačno rješavanje bilo bi znatno skuplje, kao i kasnije održavanje tih sistema.

Zajednička fabrika prečišćavanje otpadnih vodaOpštine Bratunac i Srebrenica u Republici Srpskoj /RS/ i Ljubovija u Srbiji učestvovaće u izgradnji zajedničke fabrike za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji Stara Ljubovija, pored rijeke Drine, izjavio je načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

"Ove opštine obezbijediće pet odsto sredstava za projekat ukupne vrijednosti od osam do 10 miliona KM, koji biti realizovan uz podršku Vodoprivrede Srbije i Republičke direkcije za vode RS", rekao je Mlađenović, ističući da ovakve projekte podržava EU, preko IPA fondova, sa kojima je Vlada Srbije već obavila pregovore i koji su spremni da podrže izgradnju te fabrike.

Prema njegovim riječima, ova tri grada su međusobno udaljena oko 15 kilometara i postoji ekonomska opravdanost zajedničkog rješavanja pitanja prečišćavanja otpadnih voda, što nijedna od ovih opština ne bi mogla sama da finansira, a pojedinačno rješavanje bilo bi znatno skuplje, kao i kasnije održavanje tih sistema.

"Budući da je u strategijama razvoja ove tri opštine razvoj turizma na Drini jedan od njihovih prioriteta, neophodno je zaštititi ovu rijeku od fekalnih voda, koje odlaze u njeno korito", rekao je Mlađenović i dodao da je opština Ljubovija već uradila studiju izvodljivosti za ovaj projekat, što treba da učine i Bratunac i Srebrenica.

On je naveo da će Bratunac i Srebrenica raditi zajednički kolektor, koji će omogućiti prikupljanje otpadnih voda na lijevoj obali Drine, odakle će se voda dalje pumpama prebacivati do fabrike u Staroj Ljuboviji.

"Realizacijom ovog projekta opštine Bratunac i Srebrenica riješiće problem fekalnih voda, ali i čvrstog otpada, s obzirom da smo već uključeni u projekat izgradnje regionalne deponije za otpad", istakao je Mlađenović.

On je rekao da će se realizacijom ova dva projekta trajno riješiti pitanja deponovanja čvrstog otpada i prečišćavanja fekalnih voda, što će doprinijeti ekološkoj nezagađenosti ovog prostora i rijeke Drine, zdravijem životu i razvoju riječnog turizma u srednjem Podrinju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik